Železné panvice sú podobne ako liatinové klasikou, ktorú poznali už naše staré matere. Nepriľnavú vrstvu tvorí olej naviazaný na železo.
Na rozdiel od liatinových panvíc, tieto sú valcované, preto je povrch hladší. Sú tenšie, a teda aj ľahšie, čo uľahčuje manipuláciu. Na druhej strane sa panvica jedlom výrazne ochladzuje, preto nie je vhodná na pečenie napr. steakov a aj pečenie palaciniek je dlhšie. Ak však hľadáte ľahkú panvicu napr. na ohrievanie či na prípravu rýchlych raňajok, táto panvica Vás určite nesklame.
Návod na používanie železných panvíc "Albert Turk":
- Vo všeobecnosti treba dbať na správnu veľkosť panvice – to znamená, že dno panvice by nemalo byť väčšie ako veľkosť platničky, pretože vtedy dochádza k nerovnomernému zahrievaniu panvice a môže viesť k jej pokrúteniu.
- Najprv zohrejte panvicu a tuk, až neskôr pridávajte potraviny na opekanie.
- Panvica má výbornú vodivosť a je ľahká (má menšiu akumulačnú schopnosť), preto rýchlo reaguje na zmenu teploty.
- Nikdy neumývajte panvicu v umývačke riadu. Väčšinou stačí, ak ju vyčistíte papierovou utierkou. V prípade potreby ju umyte v horúcej vode, dobre osušte a jemne premastite.
- Zo začiatku budete potrebovať viac tuku ako pri panviciach s nepriľnavým povrchom. Čím častejšie budete panvicu používať a čím bude tmavšia, tým menej tuku bude potrebné použiť.
Panvice je možné používať na všetkých druhoch sporákov (vrátane indukcie) ako aj na otvorenom ohni. V prípade sklokeramickej dosky dodržujte návod na používanie a neposúvajte panvice po doske. Hrniec alebo panvicu pri premiestňovaní zodvihnite.
Pred prvým použitím:
Najprv treba odstrániť ochranný film na panvici, ktorý chránil panvicu pred koróziou: Panvicu namočte do horúcej vody s pracím práškom a nechajte pôsobiť. Následne panvicu vykefujte a opláchnite horúcou vodou. Panvicu napokon dobre osušte.
Následne panvicu treba „zapiecť či vypáliť“: Nalejte do panvice tuk alebo olej, ktorý je vhodný na vyprážanie tak, aby dôkladne pokryl dno. Pridajte surové plátky zemiakov alebo zemiakové šupky a čajovú lyžičku soli. Zemiaky na horúcom ohni opekajte až kým dno panvice nezačne tmavnúť. Niekoľkokrát ich otočte až kým nebudú tmavohnedé. Potom panvicu vyprázdnite, prepláchnite a dobre osušte. Panvica je teraz pripravená na používanie. Nezabudnite, že panvica je zo železa a už nie je chránená pred koróziou, tzn, že po každom „mokrom“ vyčistení je potrebné ju jemne premastiť trochou oleja.
Bezpečnostné upozornenie: Úchytky môžu byť počas používania horúce. Prosím, používajte chňapky. Prázdnu panvicu nikdy nezohrievajte.
Vyrobené v Nemecku.