Ako znova vypáliť liatinovú panvicu?

Ak v hrnci či panvici varíte iba jedlá na tuku (vyprážate, opekáte zeleninu a pod), vypaľovať panvicu nebudete často. Ale ak v panvici budete robiť aj jedlá na vode alebo napr. paradajkové omáčky, Vaša panvica môže po umytí a vysušení vyzerať aj takto:

 

Hrdzavá panvica

Ak riad začal hrdzavieť (tuková vrstva bola vymytá, riad nebol dostatočne vysušený alebo ostalo jedlo v panvici dlhšiu dobu), škvrny od hrdze odstránte drôtenkou alebo kefou na gril. Panvicu poriadne niekoľkokrát umyte a vytrite utierkou. 

Ak sa farba riadu zmení z čiernej na sivú, je to dôsledok vymytia povrchovej tukovej vrstvy.

V obidvoch prípadochch je potrebné panvicu "vypáliť", aby znova získala svoje skvelé vlastnosti a krásu. Pri "vypaľovaní" dochádza k polymerizácii oleja na železe a vzniká nepriľnavá vrstva. 

Samotné vypaľovanie môžete urobiť dvoma spôsobmi:

  • NA PLATNIČKE  - vyprážaním alebo opekaním napr. slaniny či cibule na oleji. Tento spôsob je vhodný pre ktorýkoľvek typ riadu bez ohľadu na typ rúčky.

Nastavte platničku na strednú hodnotu a nechajte na nej panvicu s olejom pri teplote oleja cca 180°C. Počas vypaľovania môžete viackrát panvicu potrieť olejom aj na tých miestach, ktoré ostali suché. Po uplynutí 20-25 minút vypnite platničku a počkajte, kým panvica vychladne. Táto procedúra vypaľovania panvice je zdrojom výrazného pachu oleja, takže je potrebné pri nej dobre vetrať.

Dajte pozor, aby olej nezačal dymiť. Ak sa dym objavil, prekročili ste odporúčanú teplotu a môže dôjsť k vznieteniu oleja. Vypnite platničku a počkajte, kým olej vychladne. 

Olej po vypaľovaní zlejte do zberovej nádoby, panvicu opláchnite horúcou vodou bez saponátu a vysušte.

  • V RÚRE -  zapečením s použitím oleja alebo tuku. Tento spôsob je vhodný iba pre celoliatinový riad alebo riad s antikórovou rúčkou.

Výdatne potrite riad olejom alebo nalejte do panvice olej a dajte ho do rúry na 15 až 30 minút pri teplote 180°C.  Keď riad vychladne, papierovou servítkou vytrite prebytok oleja. Panvicu opláchnite vodou a vysušte.

Správne vypálená panvica

TIP: Nám sa najlepšie osvedčilo vypaľovať panvicu rovno pri varení - vypražíme v nej chlieb vo vajíčku (alebo topinky), rovnako dobre poslúži aj opekanie cibuľky. Olej neprehrejeme (veď predsa nechcete jesť prihorené jedlo) a zároveň to trvá dostatočne dlho. Tento "jedlý postup" používame iba vtedy, ak sme pred tým panvicu nebrúsili, pretože nechceme jesť zbytky prepáleného oleja. Zvyčajne ide o "vypaľovanie" po varení  paradajkovej omáčky :-)