Čerešňový džem

Ak máte možnosť obrať si zo záhrady, sadu alebo aj od suseda čerešne, určite vyskúšajte čerešňový džem ;-).

Čerešne sme očistili, odkôstkovali, nakrájali a zasypali cukrom. Čerešne sú sami osebe sladké - stačí nám 0,3kg cukru/1kg čerešní. Necháme postáť 24 hodín.

Na tomto mieste musíme vzdať hold odkôstkovaču, ktorý výrazne urýchlil ich spracovanie. Aj keď kôstky občas ostali, pri krájaní išli von výrazne rýchlejšie ako z tých, ktoré odkôstkovačom neprešli.

Čerešňovú zmes, ktorá pustila šťavu privedieme k varu a necháme cca 10 minút variť. Časť vriacej štavy cez sitko nalejeme do fliaš, uzavrieme a pod dekou počkáme, kým vychladne. Z tejto šťavy nám vznikne sirup.

Zvyšok šťavy a dreň z čerešní ešte povaríme, kým mierne nezhustne a opäť nalejme do pohárov. Zavrieme a necháme vychladnúť pod dekou.

Niekedy zavreté poháre postupne dávam do rúry vyhriatej na 100°C a nechám v nej ešte 10-15 minút, aby sa zlikvidovali aj posledné možné baktérie (napr. na vrchnáčiku).

Výsledkom spracovania 12 kg čerešní je 6 fliaš čerešňového sirupu a viac ako 20 fľaštičiek džemu. 

 Čerešňový džem

Doma na zaváranie používame zaváraninové poháre Weck - jednoducho sa používajú aj udržiavajú :-).