Už sa aj Vy tešíte na vianočné trhy a lokše? Pre tých, ktorí sú nedočkaví, ponúkame recept:
1 kg v šupke uvarených zemiakov
300 g hladkej múky (môžete použiť aj špaldovú či jačmennú)
soľ
Zemiaky očistíme, pomelieme na mäsovom mlynčeku (alebo postrúhame na jemno na strúhadle) a zapracujeme múku so soľou na vláčne cesto. Vyvaľkáme tenučké placky, ktoré opekáme. A keďže sú to lokše od babičky - opekáme ich na liatinovej panvici alebo platni bez tuku. Po upečení jemne potrieme kačacím tukom.
Podávame na slano s bryndzou a opečenou cibuľkou, alebo na sladko s makom alebo orechami.
Výborne sa hodia pravdaže aj k pečenej kačke spolu s kapustou :-).
Lokše si môžete pripraviť počas celého roka, keď na ne budete mať chuť, sú naozaj skvelé.