Mlieko, jogurt, škorica...

Naša rodina miluje mlieko v akejkoľvek podobe - čerstvé, zákys, jogurty, tvaroh, syry.. Kým sme bývali v meste, veľkú časť nášho odpadu tvorili práve obaly z mliečnych výrobkov. Pre jednoduchosť spracovania obalu po použití sme kupovali mlieko v plastových vreckách alebo PET fľašiach, ale odpad vznikal.

Až sa objavili prvé automaty na mlieko a my sme začali nosiť mlieko domov v sklenených fľašiach. Takto sme fungovali, kým sme sa nepresťahovali na dedinu a nezačali nosiť mlieko od chovateľa. Smotanu by bola škoda nevyužiť. Preto mlieko naberám do sklenenej fľaše na mlieko (lepšie sa zatvára a prenáša) a doma prelievam do fľaše so širším hrdlom do litrovky Weck. Z tej viem smotanu odobrať pomocou malej naberačky.

Zo smotany, ktorú zozbierame z mlieka, robíme domáci nanuk - stačí smotanu vyšľahať, jemne osladiť a ochutiť škoricou, kakaom alebo vanilkou a zamraziť. 250ml smotany vystačí na cca 9 nanukov bez chémie a bez obalu :-).

Fľaša na mlieko

Z dobrého mlieka sa dá urobiť aj dobrý jogurt. Najprv sme zvykli jogurt robievať v jogurtovači. Kým sme neprišli na to, že je to jeden zbytočný spotrebič v domácnosti a nenahradili sme ho hrncom na preváranie mlieka. Mlieko v hrnci po prevarení ostane, a keď vychladne na cca 38°C, zamiešame jogurt, a po 12-24 hodinách ho už iba podelím do pohárov pomocou širokého lievika. Hrniec využívame aj na varenie kaší a pudingu. Takže dnes by som povedala, že kúpa jogurtovača boli vyhodené peniaze.

Jogurt v pohári Weck

Kým cez leto boli naobľúbenejšie ovocné jogurty, v zime fičí u nás med so škoricou alebo vanilkovým cukrom. A tu sa znova začali v našom koši hromadiť obaly od korenín. Problémom pri týchto obaloch je, že sú prakticky neseparovateľné a končia v komunálnom odpade. Riešenie som našla v podstate náhodou - koreniny v biokvalite zn. Sonnentor - tie kúpite aj predajniach Naturfyt :-). Balenia sú väčšie, ako som bola zvyknutá z bežných obchodov. Korenie je zabalené v uzatvárateľnom polypropylénovom vrecku v papierovej krabičke, teda celý obal viem jednoducho rozseparovať. 

S príchodom vanilky od Sonnentoru k nám, opustil našu domácnosť aj vanilkový cukor - jeho prírodný variant je jednoducho fantastický a aj lacnejší.

Keď som mliekom začala, mliekom by som aj skončila - ešte stále netuším, ako zruším obaly od syrov (okrem toho, že ich prestanem kupovať). Máte nejaký tip? Napíšte nám na Facebooku, Instagrame alebo na info@prijemneveci.sk. Ďakujeme :-).